Dyniowe markizy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTKA: Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i solą.
W misce umieszczamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez 5 minut na jasną i puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku i ucieramy chwilkę po każdym dodaniu. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt waniliowy i miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko do połączenia składników.
Odrywamy po kawałku ciasta i wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczkę. Kuleczki układamy na papierze do pieczenia w pewnych ostępach od siebie. Staramy się, aby kulki były tej samej wielkości. Powinniśmy ich uzyskać około 70 sztuk.
Możemy także ciasto przełożyć do szprycy czy rękawa i wyciskać ciastka na blaszkę tak jak się wyciska makaroniki.
Ciasteczka pieczemy około 10-13 minut tzn. do momentu aż będą upieczone, sprężyste w dotyku. Ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej (około 5-7 minut). Dodajemy stopniowo serek i cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy aromat pomarańczowy. Krem możemy schłodzić przez 30-60 minut w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Krem umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym z okrągłą końcówką. Wyciskamy krem na jedną połówkę ciastka i przykrywamy drugą połówką.
Ciasteczka przechowujemy w lodówce.
Komentarze