Dyniowe markizy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasteczka są puszyste i mięciutkie, przełożone najlepszym kremem serowym  Nie można im się oprzeć.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • CIASTKA:
    • 115g masła,
    • 1 szklanka cukru,
    • 2 jajka,
    • 1 szklanka puree z dyni,
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
    • 2 szklanki mąki,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1 łyżeczka sody,
    • 1 łyżeczka cynamonu,
    • ½ łyżeczki imbiru,
    • 1/3 łyżeczki soli,
    • KREM:
    • 170g sera Philadelphia (lub innego kremowego),
    • 125g masła,
    • ¾ szklanki cukru pudru,
    • Kilka kropel aromatu pomarańczowego,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Dyniowe markizy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTKA: Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i solą.
    W misce umieszczamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez 5 minut na jasną i puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku i ucieramy chwilkę po każdym dodaniu. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt waniliowy i miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko do połączenia składników.
    Odrywamy po kawałku ciasta i wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczkę. Kuleczki układamy na papierze do pieczenia w pewnych ostępach od siebie. Staramy się, aby kulki były tej samej wielkości. Powinniśmy ich uzyskać około 70 sztuk.
    Możemy także ciasto przełożyć do szprycy czy rękawa i wyciskać ciastka na blaszkę tak jak się wyciska makaroniki.
    Ciasteczka pieczemy około 10-13 minut tzn. do momentu aż będą upieczone, sprężyste w dotyku. Ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
    KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej (około 5-7 minut). Dodajemy stopniowo serek i cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy aromat pomarańczowy. Krem możemy schłodzić przez 30-60 minut w lodówce, ale nie jest to konieczne.
    Krem umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym z okrągłą końcówką. Wyciskamy krem na jedną połówkę ciastka i przykrywamy drugą połówką.
    Ciasteczka przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować