Dyniowe lasagne

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób

Lasagne wzbogacone o złocistą dynię zyskuje nie tylko na smaku, ale wyglądzie i wartości odżywczej. Płaty makaronowe podane w takimi dodatkami smakują rewelacyjnie. Polecam na pyszny obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 15 płatów makaronu lasagne,
    • Około 250 gram sera żółtego,
    Sos mięsny:
    • 700 gram mielonej szynki,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Papryka ostra do smaku,
    • Bazylia, oregano,
    • olej
    Warstwa dyniowo-szpinakowa:
    • 0,5- ¾ dyni hokkaido,
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Tymianek do smaku,
    • Olej,
    • Kilkanaście listków świeżego szpinaku,
    Sos beszamelowy:
    • 2 łyżki masła,
    • 2,5 łyżki mąki pszennej,
    • Okoł 0,5 litry mleka,
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Gałka muszkatołowa do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dyniowe lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie sosu 1. SOS MIĘSNY
    Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Do przysmażonej dodajemy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso przysmażamy doprawiając solą i pieprzem do smaku. Przysmażone mięso podlewamy przecierem pomidorowym i smażymy do momentu zredukowania płynu. Na koniec sos mięsno- pomidorowy przyprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami
  • dynia przed pieczeniem 2. DYNIA
    Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną skrapiamy olejem oraz oprószamy przyprawami. Tak przygotowaną pieczemy około 25 minut do miękkości w 180°C. Upieczoną miksujemy.
  • przygotowanie sosu 3. SOS BESZAMELOWY
    Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy mąkę. Składniki mieszamy i podgrzewamy tak by powstała jasna zasmażka. Następnie dodajemy do niej stopniowo mleko. Po dodaniu całego mleka sos zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
  • przekładanie 4. DODATKOWO
    Płaty lasagne obgotowujemy po kilka sekund w lekko osolonej wodzie. Dzięki temu danie będzie się krócej piekło.
    Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    PRZEŁOŻENIE:
    Spód naczynia smarujemy częścią sosu beszamelowego. Na sos wykładamy 3 płaty lasagne. Płaty smarujemy ponownie sosem beszamelowym. Następnie wykładamy połowę sosu mięsnego. Mięso oprószamy startym serem żółtym.
  • przekładanie c.d. 5. Na ser wykładamy warstwę makaronowych płatów. Smarujemy je beszamelem. Na beszamel wykładamy połowę zmiksowanej dyni. Na dynie wykładamy listki szpinaku, które posypujemy serem żółtym. Na ser ponownie wykładamy płaty lasagne. Czynność powtarzamy do wykorzystania składników. W sumie powinno być 5 warstw lasagne, 2 warstwy dyni i 2 warstwy mięsa. Wierach lasagne smarujemy ostatkiem beszamelu i posypujemy resztą sera żółtego.
    Danie pieczemy około 35 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, oprószamy zieleniną i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mięso Szpinak Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować