Dyniowe krokiety z kasza jaglaną i szpinakiem

5 (154 ocen)

  • 60 min

Kasza jaglana, dynia i szpinak należą do jednych z naszych ulubionych produktów. Dziś na obiadek były takie krokiety w panierce z płatków owsianych.

  • 60 min

Składniki:

  • naleśniki;
    250 ml wody(lub mleka)
    jajko
    duża, czubata łyżka puree z dyni hokkaido
    szczypta soli
    ok. 1 i 1/3 szklanki mąki
    olej do smażenia

    35dag mrożonego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    3 duże łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
    4 plastry sera żółtego
    łyżeczka masła
    sól i pieprz do smaku

    panierka:
    jajko
    płatki owsiane i bułka tarta (wymieszane 1:1)


Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Dyniowe krokiety z kasza jaglaną i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kasza jaglana 1. Kasze jaglana płuczę i gotuję na małym ogniu około 20 minut. Studzę.
  • 2. Składniki na naleśniki miksuję , odstawiam ciasto na kilka minut i smażę naleśniki.
  • 3. Szpinak przekładam do rondelka i mieszam aż woda odparuje. Dodaję masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiam do smaku. Na koniec dodaję ser i mieszam aż się rozpuści. Wsypuję kaszę i ponownie wszystko razem mieszam.
  • 4. Farsz nakładam na naleśniki i zawijam kroiety. Panieruję i obsmażam na patelni.

Porady

Można zrobić tradycyjne naleśniki bez dodatku dyni. Do farszu można dodać ser wędzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować