Dyniowe kopytka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Miękkie kopytka + chrupiące orzechy + słodycz rodzynek = Kulinarny sukces niejednej gospodyni.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 70 dag ugotowanych ziemniaków,
    - 30 dag dyni,
    - Około 35- 40 dag mąki,
    - Szczypta soli,
    - 1 jajko
    Omasta bakaliowa:
    - 0,5 kostki masła,
    - 1/3 szklanki orzechów włoskich,
    - 1/3 szklanki rodzynek,
    - 1 łyżka cukru

Dyniowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed zagniataniem-produkty 1. Kopytka: Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku około 30 minut, aby zmiękła. Miękką miksujemy i studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mąkę przesiewamy na stolnice. Dokładamy do niej jajko, sól, ziemniaki i mus dyniowy. Zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto się kleiło dokładamy mąki.
  • Przed gotowaniem 2. Z gotowego ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod skosem kopytka.

    Gotowe kopytka gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju.

    Przed podaniem polewamy omastą bakaliową.
  • 3. Omasta:Masło topimy w garnuszku. Do roztopionego dokładamy cukier. Rozpuszczamy go. Do całości dokładamy pokrojone orzechy i rodzynki. Chwilkę razem ogrzewamy.
    Polewamy ugotowane kopytka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy