Dyniowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kopytka: Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku około 30 minut, aby zmiękła. Miękką miksujemy i studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mąkę przesiewamy na stolnice. Dokładamy do niej jajko, sól, ziemniaki i mus dyniowy. Zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto się kleiło dokładamy mąki.
2.Z gotowego ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod skosem kopytka.
Gotowe kopytka gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju.
Przed podaniem polewamy omastą bakaliową.
3.Omasta:Masło topimy w garnuszku. Do roztopionego dokładamy cukier. Rozpuszczamy go. Do całości dokładamy pokrojone orzechy i rodzynki. Chwilkę razem ogrzewamy.
Polewamy ugotowane kopytka.
Komentarze