Dyniowe kopytka

  • wyświetlono: 566 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Miękkie kopytka + chrupiące orzechy + słodycz rodzynek = Kulinarny sukces niejednej gospodyni.

Jaga85
  • 60min

Składniki

Składniki:
- 70 dag ugotowanych ziemniaków,
- 30 dag dyni,
- Około 35- 40 dag mąki,
- Szczypta soli,
- 1 jajko
Omasta bakaliowa:
- 0,5 kostki masła,
- 1/3 szklanki orzechów włoskich,
- 1/3 szklanki rodzynek,
- 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Dyniowe kopytka

  • Przed zagniataniem-produkty1. Kopytka: Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku około 30 minut, aby zmiękła. Miękką miksujemy i studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mąkę przesiewamy na stolnice. Dokładamy do niej jajko, sól, ziemniaki i mus dyniowy. Zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto się kleiło dokładamy mąki.
  • Przed gotowaniem2. Z gotowego ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod skosem kopytka.

    Gotowe kopytka gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju.

    Przed podaniem polewamy omastą bakaliową.
  • 3. Omasta:Masło topimy w garnuszku. Do roztopionego dokładamy cukier. Rozpuszczamy go. Do całości dokładamy pokrojone orzechy i rodzynki. Chwilkę razem ogrzewamy.
    Polewamy ugotowane kopytka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniabakaliekopytkaDyniakonkurs_bezmięsny

Komentarze

Podobne przepisy

Kopytka

Dodane przez: Futka

Kopytka

Propozycja na moje ulubione, delikatne...

image-0oiv0od

Dodane przez: Misiaczek53

kopytka

Bardzo lubię robić kopytka. Jest...

Kopytka

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Kopytka

Kopytka znane są i lubiane chyba...

Kopytka

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Kopytka

Przepis jak przygotować, kopytka...

kopytka

Dodane przez: Bellapi

Kopytka

Smak dzieciństwa mojej babci. Zawsze...

kop

Dodane przez: dusiowa

Kopytka

Kopytka to dla mnie najpyszniejsze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE