Dyniowe kluseczki nadziewane farszem szpinakowym z wyrazistą nutą aromatycznego czosnku, okraszone smażoną kiełbaską i pachnącą cebulką to świetny pomysł dla fanów knedli w wydaniu wytrawnym.
Dyniowe knedle ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
aż dynia będzie miękka. Po tym czasie dynię wystudzić i zblendować
do postaci gładkiego puree.
2.Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić
i przecisnąć przez praskę.
3.Na maśle przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać rozmrożony szpinak i całość chwilę smażyć. Następnie dodać pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem-
4.Do miski przełożyć mąki, jajko, puree z dyni, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 18-20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć , nałożyć na środku farsz, zlepić i uformować kulkę. Uformowane knedle odkładać na posypanej mąką stolnicy.
5.W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle
i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.
6.Wędlinę, cebulę i czosnek drobno pokroić, przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Ugotowane knedle podawać okraszone zasmażką.
Komentarze