Dyniowe knedle ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Dyniowe kluseczki nadziewane farszem szpinakowym z wyrazistą nutą aromatycznego czosnku, okraszone smażoną kiełbaską i pachnącą cebulką to świetny pomysł dla fanów knedli w wydaniu wytrawnym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 350g dyni
    400g ziemniaków
    1 jajko
    230g mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól
    oliwa

    Farsz:
    300g mrożonego szpinaku
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    60g sera feta
    sól
    pieprz

    Zasmażka:
    150 wędzonej wędliny
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Dyniowe knedle ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24jhr45 1. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
    aż dynia będzie miękka. Po tym czasie dynię wystudzić i zblendować
    do postaci gładkiego puree.
  • image-0rcb2mf 2. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić
    i przecisnąć przez praskę.
  • image-0uw6fu1 3. Na maśle przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać rozmrożony szpinak i całość chwilę smażyć. Następnie dodać pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem-
  • image-00ixo5d 4. Do miski przełożyć mąki, jajko, puree z dyni, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 18-20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć , nałożyć na środku farsz, zlepić i uformować kulkę. Uformowane knedle odkładać na posypanej mąką stolnicy.
  • image-09nss6u 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle
    i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.
  • image-21baiwc 6. Wędlinę, cebulę i czosnek drobno pokroić, przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Ugotowane knedle podawać okraszone zasmażką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować