Dyniowe Halloweenki

  • wyświetlono: 97 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zdrowe i smaczne danie na święto Halloween.

profilowe
  • 2 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

Ryż 1 szklanka
Miąższ z dyni 20 dag
Cebula biała 1 szt.
Masło 1 łyżka
Sól i pieprz do smaku
Cukier do smaku
Kurkuma ½ łyżeczki
Tłuszcz do formy
Seler naciowy
Czarne oliwki

Sposób przygotowania przepisu:

Dyniowe Halloweenki

  • 1. Ryż zalać 2 szklankami wody i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Dynię pokroić, rozłożyć na pergaminie w piekarniku, skropić odrobiną wody i upiec w temperaturze 180 stopni przez około ½ godziny. Następnie dynię zmiksować lub pognieść dobrze widelcem i połączyć z ryżem. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić ma maśle z dodatkiem kurkumy. Połączyć z masą ryżowo-dyniową , przyprawić do smaku i przełożyć do okrągłych miseczek posmarowanych tłuszczem. Dobrze ugnieść łyżką, przewrócić do góry dnem i uformować dynie. Z selera zrobić ogonki a z pokrojonych oliwek zęby i oczy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżDynia

Komentarze

Podobne przepisy

SMAŻONE IMPREZOWE PIEROGI

Dodane przez: kiciax1

Smażone imprezowe pierogi

To ciekawy pomysł na imprezową...

Kulki ryżowe

Dodane przez: Kasia Pichci

Kulki ryżowe

Kulki ryżowe z białą kiełbasą lub...

Frytki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Frytki z dyni z przyprawami

Moja propozycja na pyszną przekąskę...

Wytrawne ciastka ryżowe z wędzonym kurczakiem i szpinakiem

Dodane przez: monikaT83

Wytrawne ciastka ryżowe z wędzonym kurczakiem...

Proste a jakie ciekawe. Ciastka...

frytki z dyni

Dodane przez: Bożena1960

Frytki z dyni po prowansalsku

Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Placuszki z dyni i ziemniaków

Placuszki z dyni i ziemniaków to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE