Ryż 1 szklanka
Miąższ z dyni 20 dag
Cebula biała 1 szt.
Masło 1 łyżka
Sól i pieprz do smaku
Cukier do smaku
Kurkuma ½ łyżeczki
Tłuszcz do formy
Seler naciowy
Czarne oliwki
Dyniowe halloweenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż zalać 2 szklankami wody i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Dynię pokroić, rozłożyć na pergaminie w piekarniku, skropić odrobiną wody i upiec w temperaturze 180 stopni przez około ½ godziny. Następnie dynię zmiksować lub pognieść dobrze widelcem i połączyć z ryżem. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić ma maśle z dodatkiem kurkumy. Połączyć z masą ryżowo-dyniową , przyprawić do smaku i przełożyć do okrągłych miseczek posmarowanych tłuszczem. Dobrze ugnieść łyżką, przewrócić do góry dnem i uformować dynie. Z selera zrobić ogonki a z pokrojonych oliwek zęby i oczy.
Komentarze