Dyniowe drożdżówki z cynamonem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszyste drożdżówki z dodatkiem pure z dyni o pięknej barwie z nadzieniem orzechowo-cynamonowym.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ok. 400 g mąki pszennej,
    150 ml ciepłego mleka,
    100 ml pure z dyni,
    30 g drożdży,
    2 łyżki cukru,
    1 jajko,
    2 łyżki stopionego masła
    Nadzienie:
    3 łyżki stopionego masła,
    1 łyżeczka cynamonu,
    80 g orzechów włoskich
    3 łyżki brązowego cukru
    Dodatkowo:
    lukier,
    kilka łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Ciastka Mus Musy

Dyniowe drożdżówki z cynamonem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

    Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn, jajko i masło oraz pure z dyni. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
    Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
    Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy zmielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem i cynamonem, zawijamy mocno jak roladę i tniemy na 15 kawałków.

    Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach.

    Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

    Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach. Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Dynia Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować