Dyniowe ciasto z orzechami i rodzynkami (pumpkin bread) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanej ilości mąki odjąć czubatą łyżkę i obtoczyć w niej bakalie. Połączyć suche składniki (mąkę, proszek, sodę, cynamon, gałkę, imbir, goździki). W drugim naczyniu dokładnie wymieszać trzepaczką puree, jajka, olej, i cukier. Połączyć zawartość obu misek, szybko wymieszać i pod koniec dodać obtoczone w mące bakalie (bardzo ważne, by mieszać składniki tylko do połączenia, inaczej ciasto wyjdzie suche!). Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki (keksówka o wymiarach 23x13) i piec 50-60 minut w 180 stopniach (u mnie ciasto piekło się ponad godzinę). Studzić w piekarniku. Ja oblałam swoje ciasto polewą z kremowego serka, ale bez tego dodatku ciasto jest dostatecznie słodkie.
Komentarze