Dyniowe ciasto z orzechami i rodzynkami (pumpkin bread)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.

  • 30 min

Składniki:

  • do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml

    1 i 1/2 szklanki mąki,
    1/2 szklanki dyniowego puree,
    1/2 łyżki cynamonu,
    1/3 łyżeczki imbiru,
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    2 rozgniecione goździki,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/2 łyżeczki sody,
    1 i 1/2 szklanki cukru (w tym łyżka domowego cukru waniliowego),
    1/2 szklanki oleju,
    2 jajka (w temperaturze pokojowej),
    1/2 szklanki ulubionych suszonych owoców (u mnie rodzynki sułtańskie)
    3/4 szklanki ulubionych orzechów- ja użyłam mieszanki orzechów włoskich, pekanów i orzechów makadamia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Dyniowe ciasto z orzechami i rodzynkami (pumpkin bread) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanej ilości mąki odjąć czubatą łyżkę i obtoczyć w niej bakalie. Połączyć suche składniki (mąkę, proszek, sodę, cynamon, gałkę, imbir, goździki). W drugim naczyniu dokładnie wymieszać trzepaczką puree, jajka, olej, i cukier. Połączyć zawartość obu misek, szybko wymieszać i pod koniec dodać obtoczone w mące bakalie (bardzo ważne, by mieszać składniki tylko do połączenia, inaczej ciasto wyjdzie suche!). Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki (keksówka o wymiarach 23x13) i piec 50-60 minut w 180 stopniach (u mnie ciasto piekło się ponad godzinę). Studzić w piekarniku. Ja oblałam swoje ciasto polewą z kremowego serka, ale bez tego dodatku ciasto jest dostatecznie słodkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować