DYNIOWE CIASTECZKA Z MUSLI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne i zdrowe ciasteczka pełne musli

  • 40 min

Składniki:

  • 2 jajka
    3-4 łyżki cukru
    100 g masła
    ok. 250-300 g dyni (ważona ze skórką)
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    szczypta soli
    1 szklanka płatków owsianych górskich
    1 szklanka płatków żytnich
    1 szklanka amarantusa ekspandowanego
    1 szklanka płatków kukurydzianych
    2 łyżki nasion chia
    3-4 łyżki wiórek kokosowych
    garść suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Dyniowe ciasteczka z musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie obieramy ze skórki, myjemy, suszymy, kroimy w kostkę i gotujemy w garnku z odrobiną wody do miękka. Gdy zmięknie 3/4 dyni blendujemy na gładkie puree, a pozostałą 1/4 dyni kroimy na mniejsze kawałki. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. W misce mieszamy ze sobą: przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Masło topimy w rondelku, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem za pomocą miksera. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy: stopione masło, puree z dyni i składniki suche.
  • 3. Dodajemy kawałki dyni i mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Kolejno dodajemy: płatki owsiane górskie, płatki żytnie, amarantus ekspandowany, płatki kukurydziane, wiórki kokosowe, nasiona chia i garść żurawiny. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką.
  • 4. Gotową masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując ciasteczka o dowolnym kształcie ( ja w tym celu użyłam foremkę do wykrawania do ciastek).. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 min. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować