Dyniowe bułki z dynią i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Przepyszne dyniowe ciasto z duszoną cebulą i boczkiem. Super na drugie śniadanie lub przekąskę. Polecam!

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g pieczonej dyni
    100 g wody
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka cukru
    15 g drożdży
    0,5 kg mąki pszennej chlebowej
    1 łyżeczka soli
    farsz: 6 cebul
    200 g boczku wędzonego parzonego
    czarny mielony pieprz do smaku
    ew. ser żółty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bułki drożdżowe

Dyniowe bułki z dynią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. pieczoną dynię i wodę wlać do wysokiego naczynia, zmiksować. Wrzucić do pojemnika od robota dodać pokruszone drożdże oraz cukier i wymieszać.

    Dodać pozostałe składniki: olej, mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

    W tym czasie przygotować farsz. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać grubo. Wrzucić składniki na patelnię i usmażyć razem wystudzić. Doprawić czarnym pieprzem.

    Ciasto podzielić na 10-12 kawałków, każdy rozpłaszczyć i ułożyć na blasze wyścielonej papierem.

    Nałożyć farsz z boczku i cebuli, można posypać żółtym serem (posypałam część bułeczek). Odstawić do podrośnięcia na 15 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Drożdże Dynia Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować