Dyniowe bułeczki z truskawkami

0 (0 ocen)

Pyszne bułeczki! Puszyste, wilgotne dzięki dodatkowi dyni, w pięknym kolorze! Ze słodkimi truskawkami i kruszonką, polecam!

Składniki:


  • Ciasto:
    20 g drożdży
    3 łyżki cukru
    50 g mleka
    250 g puree z dyni
    75 g masła
    2 jajka
    550 g mąki pszennej typ 450
    1 szczypta soli
    Kruszonka:
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    + 300 g truskawek
    + jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Dyniowe bułeczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W kubku zrobić rozczyn: drożdże i łyżkę cukru rozpuścić w mleku. Odstawić.

    Do misy robota wrzucić puree z dyni, dodać resztę cukru, wbić jajka.
    Wlać rozczyn, rozpuszczone masło.
    Wsypać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na około 90 minut do wyrośnięcia.

    W międzyczasie przygotować kruszonkę: składniki zmiksować w rozdrabniaczu, i truskawki: umyć, osuszyć, usunąć szypułki, owoce pokroić w plastry.

    Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt. Owoce ułożyć na środku, wzdłuż ciasta. Zwinąć ciasto w rulon. Pokroić nożem lub nitką na kawałki.

    Bułeczki ułożyć na blasze wyścielonej papierem, lekko spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

    Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować