Dyniowe bułeczki z oliwkami

  • wyświetlono: 52 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Żółty kolor bułeczek idealnie komponują się z czarnymi oliwkami. Dodatkowo smakują pysznie. Osobą lubiącym domowe pieczywo, oliwki i dynię, jak najbardziej polecam taki eksperyment.

Jaga85
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na około 12 bułek
• Ok 500 gram mąki chlebowej typ 650,
• 40 gram świeżych drożdży,
• 1 łyżeczka cukru,
• 2 łyżki oleju,
• 3/4 łyżeczki soli,
• 0,5 szklanki gęstego puree z dyni,
• 1/3- 1/2 łyżeczki kurkumy,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• ok 1, 5 szklanki letniej wody,
• mały słoiczek czarnych oliwek (ilość według uznania)
Dodatkowo:
• jajko do posmarowania wierzchu,
• pestki dyni do posypania po wierzchu,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Dyniowe bułeczki z oliwkami

  • łączymy sypkie składniki1. Do letniej wody dodajemy drożdże, cukier i około 2 łyżki mąki. Składniki mieszamy do ich połączenia. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 10 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • dodanie rozczynu2. Między czasie w misce umieszczamy: mąkę, sól, pieprz, kurkumę, dynię oraz oliwę. Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn.
  • dodanie oliwek3. Ciasto zagniatamy około 15 minut. Powinno odchodzić od ręki. Na koniec dodajemy do niego przekrojone na połowę oliwki.
  • wyrośnięte ciasto4. Gotowe ciasto, po połączeniu z oliwkami przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • podział ciasta5. Ciasto po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Toczymy z niego gruby wałek, który następnie dzielimy na około 12 części (tyle wychodzi bułeczek).
  • formowanie6. Z każdej części formujemy bułeczkę. Uformowane przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni.
    Tak przygotowane pozostawiamy na około 15 minut, by podrosły. Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy około 30 minut w 180°C do zrumienienia.
    Gotowe wyjmujemy i studzimy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

oliwkiDyniabułeczkiDOMOWE PIECZYWO
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki z kabanosami, zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Bułeczki z kabanosami, zielonymi oliwkami...

Do takiej bułeczki wystarczy dobre...

Domowe dyniowe bułeczki

Dodane przez: Ewelina Marcin

Domowe dyniowe bułeczki

Domowe, pozbawione konserwantów...

Bułeczki razowo dyniowe

Dodane przez: bienpyt

Bułeczki razowo dyniowe

Idealne na śniadanie ciemne bułeczki...

image-0pkhytc

Dodane przez: Alex M

Drożdżowe bułeczki dyniowe

Przepyszne bułki pszenno-żytnie...

Bułeczki dyniowe.

Dodane przez: Słodko Słodka

Bułeczki Dyniowe

Super bułeczki jak malowane,smaczniutkie,...

Bułeczki drożdżowe z parówką

Dodane przez: alaaa

Bułeczki drożdżowe z parówką

Bułeczki polecam na kolację.Ciasto...