Dyniowe bułeczki z oliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Żółty kolor bułeczek idealnie komponują się z czarnymi oliwkami. Dodatkowo smakują pysznie. Osobą lubiącym domowe pieczywo, oliwki i dynię, jak najbardziej polecam taki eksperyment.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na około 12 bułek
    • Ok 500 gram mąki chlebowej typ 650,
    • 40 gram świeżych drożdży,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • 2 łyżki oleju,
    • 3/4 łyżeczki soli,
    • 0,5 szklanki gęstego puree z dyni,
    • 1/3- 1/2 łyżeczki kurkumy,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • ok 1, 5 szklanki letniej wody,
    • mały słoiczek czarnych oliwek (ilość według uznania)
    Dodatkowo:
    • jajko do posmarowania wierzchu,
    • pestki dyni do posypania po wierzchu,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Dyniowe bułeczki z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączymy sypkie składniki 1. Do letniej wody dodajemy drożdże, cukier i około 2 łyżki mąki. Składniki mieszamy do ich połączenia. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 10 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • dodanie rozczynu 2. Między czasie w misce umieszczamy: mąkę, sól, pieprz, kurkumę, dynię oraz oliwę. Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn.
  • dodanie oliwek 3. Ciasto zagniatamy około 15 minut. Powinno odchodzić od ręki. Na koniec dodajemy do niego przekrojone na połowę oliwki.
  • wyrośnięte ciasto 4. Gotowe ciasto, po połączeniu z oliwkami przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • podział ciasta 5. Ciasto po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Toczymy z niego gruby wałek, który następnie dzielimy na około 12 części (tyle wychodzi bułeczek).
  • formowanie 6. Z każdej części formujemy bułeczkę. Uformowane przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni.
    Tak przygotowane pozostawiamy na około 15 minut, by podrosły. Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy około 30 minut w 180°C do zrumienienia.
    Gotowe wyjmujemy i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować