Żółty kolor bułeczek idealnie komponują się z czarnymi oliwkami. Dodatkowo smakują pysznie. Osobą lubiącym domowe pieczywo, oliwki i dynię, jak najbardziej polecam taki eksperyment.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na około 12 bułek
• Ok 500 gram mąki chlebowej typ 650,
• 40 gram świeżych drożdży,
• 1 łyżeczka cukru,
• 2 łyżki oleju,
• 3/4 łyżeczki soli,
• 0,5 szklanki gęstego puree z dyni,
• 1/3- 1/2 łyżeczki kurkumy,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• ok 1, 5 szklanki letniej wody,
• mały słoiczek czarnych oliwek (ilość według uznania)
Dodatkowo:
• jajko do posmarowania wierzchu,
• pestki dyni do posypania po wierzchu,
Dyniowe bułeczki z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do letniej wody dodajemy drożdże, cukier i około 2 łyżki mąki. Składniki mieszamy do ich połączenia. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 10 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
2.Między czasie w misce umieszczamy: mąkę, sól, pieprz, kurkumę, dynię oraz oliwę. Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn.
3.Ciasto zagniatamy około 15 minut. Powinno odchodzić od ręki. Na koniec dodajemy do niego przekrojone na połowę oliwki.
4.Gotowe ciasto, po połączeniu z oliwkami przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
5.Ciasto po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Toczymy z niego gruby wałek, który następnie dzielimy na około 12 części (tyle wychodzi bułeczek).
6.Z każdej części formujemy bułeczkę. Uformowane przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni.
Tak przygotowane pozostawiamy na około 15 minut, by podrosły. Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy około 30 minut w 180°C do zrumienienia.
Gotowe wyjmujemy i studzimy.
Komentarze