Dyniowate z pomidorami

0 (0 ocen)

Potrawka warzywna z cukinii, patisona i pomidorków koktajlowych. Warto spróbować przed zakończeniem sezonu :)

Składniki:

  • 1 cukinia (400 g)
    2 patisony (łącznie 350 g)
    350 g pomidorków koktajlowych
    4 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    4 łyżki margaryny
    10 łyżeczek śmietany 12%
    8 łyżeczek ketchup'u pikantnego
    1 szklanka wody
    4 - 5 łyżeczek mąki pszennej
    3 łyżki majeranku
    przyprawa gyros kebab do smaku (wg uznania)
    cukier do smaku (wg uznania)
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Gyros Potrawka

Dyniowate z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowate z pomidorami 1. Czosnek posiekać - zrumienić na margarynie. Dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię i pokrojone również w grubą kostkę patisony. Dusić pod przykryciem 5 min. Następnie wlać 1/2 szklanki wody - dusić pod przykryciem 15 - 20 min. Następnie wrzucić całe pomidorki, posiekaną natkę, przyprawę gyros kebab i majeranek - delikatnie wymieszać. Dusić pod przykryciem 5 - 10 min.
  • Dyniowate z pomidorami 2. Pozostałą wodę (1/2 szklanki), śmietanę, ketchup i mąkę dokładnie wymieszać - wlać do warzyw, wymieszać i zagotować. Całość przyprawić cukrem i pieprzem.
    Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu lub na kolację z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Patison Pomidorki koktajlowe Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować