Dyniowa zupa mleczna

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zapraszam na jesienne śniadanie z dynią w roli głównej.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    0,5 kg dyni
    0,5 szklanki wody
    1 l mleka
    łyżka cukru
    pół płaskiej łyżeczki soli

    Zacierki:
    1 jajko
    mąka

Dyniowa zupa mleczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, wyjmujemy miąższ i pestki. Obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do garnka z wodą następnie gotujemy do miękkości.
    Z jajka i mąki przygotowujemy zacierkę. W dużym garnku gotujemy mleko, wsypujemy zacierkę, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowaną dynię rozgniatamy widelcem, lub rozdrabniamy blenderem, dodajemy do mleka, mieszamy. Zupę przyprawiamy solą i cukrem.
    SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy