Dyniowa zupa krem

0 (0 ocen)

Kremowa zupa z dyni. Ciekawym dodatkiem jest szczaw, który dodaje lekko kwaskowy posmak, jednocześnie złamany przez słodką śmietankę. Do zagęszczenia zastosowałam brązowy ryż. Całość doprawiona miodem, sosem sojowym i aromatycznymi korzeniami.

Składniki:

  • 700 g miąższu dyni
    1 duża marchewka (200 g)
    1/4 średniego selera (100 g)
    1 średnia biała cebula (100 g)
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanego szczawiu (1 spora garść)
    200 g brązowego ryżu długoziarnistego
    4 łyżki oliwy
    6 szklanek bulionu warzywnego (1 i 1/2 L)
    500 ml śmietanki 10%
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    do przybrania każdej porcji - posiekana natka pietruszki, prażone pestki dyni lub słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Ciasta Przystawki Sosy

Dyniowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowa zupa krem 1. W szerokim garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, obrane i drobno pokrojone marchewkę i seler, dołożyć szczaw. Wlać miód i sos sojowy, wsypać ryż, gałkę muszkatołową oraz imbir. Całość smażyć 5 min, mieszając.
  • Dyniowa zupa krem 2. Dołożyć drobno pokrojoną dynię i podgrzewać jeszcze ok. 5 min, nadal mieszając.
  • Dyniowa zupa krem 3. Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować ok. 30 min (aż ryż będzie miękki). Zupę zmiksować blenderem, wlać śmietankę, wymieszać i całość ponownie zagotować. Krem doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Każdą porcję przybrać natką pietruszki i prażonym ziarnami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować