Bardzo pożywna zapiekanka na bazie soczystej dyni, delikatnego, wyraziście przyprawionego mięsa z kurczaka, pachnącego boczku, oraz rozmaitych ziół to świetna propozycja na błyskawiczny i sycący obiad.
Dyniowa zapiekanka prosto z patelni, w towarzystwie kurczaka i aromatycznego boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry. Odstawić na około 30minut.
2.Boczek w plastrach pokroić w paseczki, a dynię w kostkę.
3.Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem.
4.Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z kurczaka i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojony boczek, dynię, tymianek, zioła prowansalskie i smażyć kilka minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, a na końcu wierzch posypać startym żółtym serem.
5.Zapiekankę zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Komentarze