Dyniowa zapiekanka

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przypomina mi obiady jedzone jesienią u babci, które poprzedzało chodzenie po ogrodzie i szukanie najpiękniejszej bani, która lądowała pod beszamelem z gałką muszkatołową.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • DYNIA,PIERś Z KURCZAKA:
    - marchew mała: 2 sztuki
    - mleko (można dodać więcej, jeśli chcemy by sos był rzadszy): 2 szklanki
    - masło: 0.75 opakowania

Dyniowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie obieramy, pozbawiamy miąższu, kroimy w kostkę 1-2cm, podduszamy, by lekko zmiękła. Marchewkę obieramy, kroimy w talarki ok 0,5 cm, podduszamy, by lekko zmiękła. Z masła i mąki robimy jasnozłotą zasmażkę, cały czas mieszając dodajemy mleko,aż całość się połączy i zgęstnieje(sól, pieprz, gałkę i curry do smaku). Sos gęstnieje także po zdjęciu z ognia i łatwo się przypala. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku, obsmażamy na patelni. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy warstwami sos, dynię, sos, marchewkę, sos, dynię, kurczaka, sos, na wierzch starty żółty ser. Wszystko zapiekamy ok 30-45 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy