Zupa dyniowa z papryką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekko orzechowa. Lekko pikantna. W sam raz na jesienny czas.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1 dynia hokkaido (ok. 1,5 kg)
    - 4 czerwone papryki
    - bulion warzywny (1 litr)
    - cebula, czosnek
    - sól, pieprz, masło

Zupa dyniowa z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i papryki wydrążyć i pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze i piec przez ok. 70 minut w 190 st. Papryki, po upieczeniu, wkładamy do foliowego woreczka na 3 minuty (wtedy łatwiej zejdzie skórka). Dynia hokkaido nie wymaga usuwania skóry. Na maśle przesmażamy cebulę i czosnek. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Przelewamy do garnka do zagotowania. Podajemy z grzankami.

Porady

Można dodać pokruszony ser feta

Komentarze

Podobne przepisy