Dyniowa z grzankami i prażonymi pestkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Dyniowa na rosole, z imbirem, cynamonem oraz grzankami i prażonymi pestkami to wspaniała propozycja na jesienne dni:)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - rosół z kurczaka lub kury: 1 litr
    - dynia pomarańczowa: 300 gramów
    - imbir starty: 1 szczypta
    - cynamon: 1 szczypta
    - cukier waniliowy z prawdziwą wanilią: 0.5 łyżeczki
    - śmietana słodka: 1 łyżka
    - mąka: 1 łyżeczka
    - pestki z dyni: 3 łyżki
    - bułka pszenna (kromki): 6 sztuk
    - olej: 1 łyżka

Dyniowa z grzankami i prażonymi pestkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i gotujemy w rosole, aż będzie miękka. Miksujemy blenderem na gładki krem.
  • 2. Krem z dyni musimy ponownie zagotować, wlać śmietankę z mąką i odrobiną wody, następnie dodać imbir, cynamon i cukier waniliowy.
  • Dyniowa z grzankami i prażonymi pestkami 3. Pestki dyni uprażyć na patelni. Bułkę pszenną pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z odrobina oleju. Krem z dyni nalać na talerze, ułożyć grzanki i posypać pestkami dyni. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy