Dyniowa z ciecierzycą

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dodatek ciecierzycy doskonale zaspokoi pożywność tej zupy.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dynia hokkaido
    2 ziemniaki
    Cebula
    2 duże ząbki czosnku
    1 l wywaru warzywnego lub mięsnego
    Łyżeczka kurkumy
    Łyżeczka papryki w proszku
    Sól, pieprz
    Do podania:
    ugotowaną ciecierzyca i śmietana
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Dyniowa z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię myjemy, osuszamy, pozbywamy nasion i kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek kroimy na kawałki (Nie musi być drobno). Na oliwie przesmażamy cebulę z czosnkiem, po chwili dajemy kurkumę i paprykę, a następnie pokrojoną dynię i ziemniaki. Dajemy dosłownie chwilę, żeby wszystkie składniki wymieszalły się razem. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Lekko przestudzoną zupę miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowaną ciecierzycą i śmietaną.

Porady

Można samemu ugotować ciecierzycę lub użyć gotowej z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować