Dodatek ciecierzycy doskonale zaspokoi pożywność tej zupy.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Dynia hokkaido
2 ziemniaki
Cebula
2 duże ząbki czosnku
1 l wywaru warzywnego lub mięsnego
Łyżeczka kurkumy
Łyżeczka papryki w proszku
Sól, pieprz
Do podania:
ugotowaną ciecierzyca i śmietana
Dyniowa z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię myjemy, osuszamy, pozbywamy nasion i kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek kroimy na kawałki (Nie musi być drobno). Na oliwie przesmażamy cebulę z czosnkiem, po chwili dajemy kurkumę i paprykę, a następnie pokrojoną dynię i ziemniaki. Dajemy dosłownie chwilę, żeby wszystkie składniki wymieszalły się razem. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Lekko przestudzoną zupę miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowaną ciecierzycą i śmietaną.
Porady
Można samemu ugotować ciecierzycę lub użyć gotowej z puszki.
Komentarze