Dyniowa szarlotka z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Co roku szukamy idealnego przepisu na szarlotkę, a czasem najprostsze połączenia są najlepsze. Taki jest powyższy przepis. Ciasto kruche, jabłka oraz kruszonka to idealne połączenie. Do tego moja ulubiona sezonowa dynia, cynamon i powstaje pyszny ciasto od którego trudno się oderwać.

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x 36 cm
    Spód kruchy:
    • 350 gram mąki,
    • 3 żółtka,
    • 120 gram masła,
    • Szczypta soli,
    • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 70 gram cukru pudru
    Dodatkowo:
    • Ok 2-3 łyżki kaszy manna do posypania ciasta (wchłonie ona nadmiar soku z owoców)
    Nadzienie:
    • 1 kg jabłek,
    • 0,5 dyni hokkaido,
    • Cukier waniliowy,
    • Cynamon do smaku
    Kruszonka:
    • 1 szklanka mąki,
    • ¾ szklanki cukru kryształu,
    • 100 gram masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Dyniowa szarlotka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO KRUCHE:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta.
  • gotowe ciasto 2. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • posypanie kaszą 3. Gotowe ciasto wałkujemy. Rozwałkowanym wykładamy dno przygotowanej blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, a następnie posypujemy kaszą manna.
  • obieranie 4. NADZIENIE: Jabłka oraz dynię obieramy.
  • doprawianie nadzienia 5. Obrane składniki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka oraz dynię łączymy z cukrem waniliowym oraz cynamonem.
  • wyłożenie na ciasto 6. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto kruche.
  • składniki kruszonki prze zagnieceniem 7. Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania grudek.
  • posypanie ciasta kruszonką 8. Gotową kruszonkę wykładamy na nadzienie jabłkowo- dyniowe.
    Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Szarlotkę pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczoną wyjmujemy, studzimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować