Tagliatelle to klasyczny włoski makaron kształtem przypominający wstążki. Uwielbiam go nie tylko za smak, ale i piękny wygląd na talerzu. Tym razem podałam go z dynią, jarmużem oraz filetem. Połączenie okazało się być bardzo smakowite.
Składniki:
Składniki na 2-3 porcje:
• 10 dag świeżych liści jarmużu,
• 15 dag piersi z kurczaka,
• 20 dag miąższu z dyni,
• 2 łyżki słonecznika,
• 250 g makaronu Tagliatella,
• Olej do smażenia,
• Świeżo mielona sól ziołowa,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
Dyniowa potrawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jarmuż pozbawiamy grubych części łodygi. Tak przygotowany delikatnie obgotowujemy, odcedzamy, studzimy i siekamy na mniejsze części.
2.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę , oprószamy przyprawami i smażymy na patelni z dodatkiem oleju.
3.Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do filetu. Razem smażymy do momentu jak stanie się miękka.
4.Do tak przygotowanych składników dodajemy jarmuż oraz słonecznik. Całość razem smażymy około 3-5 minut doprawiając do smaku.
5.Między czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i łączymy z przygotowanym jarmużowo-dyniowym farszem.
Potrawę porcjujemy na talerze. Podajemy na ciepło.
Komentarze