Dyniowa potrawka

0 (0 ocen)

Tagliatelle to klasyczny włoski makaron kształtem przypominający wstążki. Uwielbiam go nie tylko za smak, ale i piękny wygląd na talerzu. Tym razem podałam go z dynią, jarmużem oraz filetem. Połączenie okazało się być bardzo smakowite.

Składniki:

  • Składniki na 2-3 porcje:
    • 10 dag świeżych liści jarmużu,
    • 15 dag piersi z kurczaka,
    • 20 dag miąższu z dyni,
    • 2 łyżki słonecznika,
    • 250 g makaronu Tagliatella,
    • Olej do smażenia,
    • Świeżo mielona sól ziołowa,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,

Dyniowa potrawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowanie jarmużu 1. Jarmuż pozbawiamy grubych części łodygi. Tak przygotowany delikatnie obgotowujemy, odcedzamy, studzimy i siekamy na mniejsze części.
  • Smażenie piersi 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę , oprószamy przyprawami i smażymy na patelni z dodatkiem oleju.
  • Dodanie dyni 3. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do filetu. Razem smażymy do momentu jak stanie się miękka.
  • Dodanie jarmużu i słonecznika 4. Do tak przygotowanych składników dodajemy jarmuż oraz słonecznik. Całość razem smażymy około 3-5 minut doprawiając do smaku.
  • Gotowanie makaronu 5. Między czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i łączymy z przygotowanym jarmużowo-dyniowym farszem.
    Potrawę porcjujemy na talerze. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy