Dyniowa marchewka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Polecam tym, którzy lubią poczuć aromat świąt bożonarodzeniowych nieco wcześniej.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - Mąka pszenna pełnoziarnista: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - zmielony cynamon: 0.5 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.25 łyżeczki
    - sól morska: 0.25 łyżeczki
    - jajko klasy L: 1 sztuka
    - białko jajka kurzego: 1 sztuka
    - cukier brązowy: 0.5 szklanki
    - puree z dyni: 0.5 szklanki
    - olej roślinny: 2 łyżki
    - masło-stopione: 2 łyżki
    - skórka starta z 1 cytryny: 1 łyżka
    - rodzynki, namoczone, potem odcedzone: 0.5 szklanki
    - drobno starta marchewka: 0.5 szklanki
    - suszona żurawina: 0.25 szklanki
    - orzechy włoskie [ posiekane]: 2 łyżki
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
    - ekstrakt z pomarańczy: 0.5 łyżeczki
    KREM:
    - serek mascarpone: 250 gramów
    - ekstrakt z wanili: 1 łyżeczka
    - ekstrakt z pomarańczy: 0.25 łyżeczki
    - cukier puder: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Dyniowa marchewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowa marchewka-2 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C.
  • 2. W misce przesiej mąki, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i sól.
  • 3. W dużej misce (tej od miksera) zmiksuj jajko i białko do uzyskania jednolitej masy, około 1 minuty.
  • 4. Następnie dodaj cukier, puree z dyni, olej i masło oraz skórkę z pomarańczy. Mieszkaj do połączenia się wszystkich składników.
  • 5. Teraz zacznij dodawać suche składniki, łyżka po łyżce. Dodaj rodzynki, marchew, orzechy i skórkę z pomarańczy (zostaw sobie trochę do dekoracji).
  • 6. Wysmaruj blaszkę lekko tłuszczem. Ja zawsze używam olej w sprayu. Moja blaszka ma 22cm średnicy i w niej ciasto wyszło niskie. Przełóż masę do foremki i piecz po środku piekarnika przez 25 minut.
    RADA:Zawsze rób test z wykałaczką, aby mieć pewność, że ciasto jest gotowe.
  • 7. Kiedy już upieczesz ciasto, wyjmij je w foremce na kratkę do ostygnięcia.
  • 8. W tym czasie możesz zmiksować serek mascarpone z ekstraktami i cukrem pudrem. Kiedy ciasto jest już całkowicie ostudzone, wyjmij je delikatnie z foremki. Ułóż na paterze i dokładnie rozsmaruj krem z mascarpone. Przystrój skórką z pomarańczy.
    Smacznego!
  • 9. Zapraszam na www.sandrabakesaparty.awsome.pl po więcej pysznych przepisów na bardzo udane przyjęcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Marchewka Mascarpone Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować