Dyniowa marchewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C.
2.W misce przesiej mąki, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i sól.
3.W dużej misce (tej od miksera) zmiksuj jajko i białko do uzyskania jednolitej masy, około 1 minuty.
4.Następnie dodaj cukier, puree z dyni, olej i masło oraz skórkę z pomarańczy. Mieszkaj do połączenia się wszystkich składników.
5.Teraz zacznij dodawać suche składniki, łyżka po łyżce. Dodaj rodzynki, marchew, orzechy i skórkę z pomarańczy (zostaw sobie trochę do dekoracji).
6.Wysmaruj blaszkę lekko tłuszczem. Ja zawsze używam olej w sprayu. Moja blaszka ma 22cm średnicy i w niej ciasto wyszło niskie. Przełóż masę do foremki i piecz po środku piekarnika przez 25 minut.
RADA:Zawsze rób test z wykałaczką, aby mieć pewność, że ciasto jest gotowe.
7.Kiedy już upieczesz ciasto, wyjmij je w foremce na kratkę do ostygnięcia.
8.W tym czasie możesz zmiksować serek mascarpone z ekstraktami i cukrem pudrem. Kiedy ciasto jest już całkowicie ostudzone, wyjmij je delikatnie z foremki. Ułóż na paterze i dokładnie rozsmaruj krem z mascarpone. Przystrój skórką z pomarańczy.
Smacznego!
9.Zapraszam na www.sandrabakesaparty.awsome.pl po więcej pysznych przepisów na bardzo udane przyjęcia.
Komentarze