Dyniowa latte z syropem trzcinowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekka kawa z mlekiem i dynią, której warstwy pięknie się rozdzielają. Przepyszna, korzenno- karmelowa kawa nie tylko wspaniale smakuje, ale też rozgrzewa. Sprawia, że jeszcze bardziej możemy się cieszyć urokami jesieni.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SYROP DYNIOWY:

    200 g surowej dyni hokkaido
    1 1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    2 łyżki cukru z wanilią
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    8-10 całych goździków

    KAWA LATTE NA 2 PORCJE:

    1/2 szklanki syropu dyniowego
    1 szklanka zaparzonej kawy
    1/2 szklanki mleka
    syrop trzcinowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Syropy Napoje Kawy

Dyniowa latte z syropem trzcinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię upiec lub ugotować na parze do miękkości. Wlać wodę do dyni i zmiksować na gładkie puree. Przełożyć do rondelka dodając cukier i wszystkie przyprawy. Gotować przez 10 minut od czasu mieszając. Przelać przez sito i wlać do buteleczek. Przechowywać w lodówce do kilku dni lub zapasteryzować i może stać w chłodzie znacznie dłużej.

    Na dnie szklaneczki wlać syrop dyniowy, po ściance wlać gorącą kawę. Ugotowane mleko, spienić i ostrożnie wlać na kawę. Wierzch pianki polać syropem trzcinowym i podawać. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Dynia Kawa Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować