Dyniowa jaglanka z karmelizowanymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dyniowa kasza jaglana w połączeniu z orzeźwiającym sosem śliwkowym to pomysł na pyszne śniadanie. Polecam również na deser.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dyniowa kasza jaglana:
    • 2 szklanki mleka,
    • 0,5 dyni hokkaido,
    • 1 szklanka kaszy jaglanej,
    Karmelizowane śliwki:
    • 400 gram śliwek,
    • 8 dag masła,
    • Ok 2 -3 łyżki prawdziwego miodu,
    • Cynamon do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dyniowa jaglanka z karmelizowanymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie dyni 1. KASZA: Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Mleko podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy dynię. Gotujemy je do momentu jak dynia będzie miękka.
  • miksowanie 2. Następnie całość miksujemy i ponownie stawiamy na ogniu.
  • gotowanie kaszy 3. Do otrzymanego dyniowego mleka wsypujemy kaszę jaglaną (wcześniej przelaną gotującą wodą i odcedzoną). Całość gotujemy do momentu jak kasza wchłonie mleko i stanie się miękka.
    Między czasie przygotowujemy sos śliwkowy.
  • przygotowanie sosu 4. KARMELIZOWANE ŚLIWKI:
    Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połowę lub ćwiartki i usuwamy z nich pestki. Masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy miód oraz śliwki. Całość podgrzewamy około 5- 8 minut.
    Gotowy sos śliwkowy doprawiamy do smaku cynamonem.

    Ugotowaną kaszę przekładamy do pucharków. Na wierzch wykładamy śliwkowy sos. Całość dekorujemy listkami mięty i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kasza jaglana Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować