Dyniowa jaglanka

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zdrowy deser który zaspokaja ochotę na słodkie i smakuje naprawę bardzo dobrze :) Robiłam go już dwa razy :)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
    50 g obranej dyni
    500 ml mleka
    1-2 łyżeczki miodu

    ok.10 szt śliwek
    ew. 1 zaokrąglona łyżeczka cukru

Dyniowa jaglanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia. Wsypać kaszę jaglaną, posłodzić miodem. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kaszy, gotować ok. 15 minut. Jeszcze gorące przełożyć do pucharków.
    Śliwki pokroić w paski, przełożyć na patelnię, jeśli śliwki są dość kwaśne posypać cukrem, jeśli słodkie cukier można pominąć. Mieszając lekko podsmażyć. Na wierzch ułożyć karmelizowane śliwki.

Komentarze

Podobne przepisy