Dyniowa chałka z orzechową kruszonką

0 (0 ocen)

Chociaż chałka za bardzo mi wyrosła, ledwo zmieściła się na blaszce i jej wygląd nie powala to smakiem nadrabia wszystkie niedociągnięcia :) Jest najlepsza ze wszystkich chałek które piekłam do tej pory a jej kolor nie jednemu poprawi humor w zimny, jesienny dzień, polecam :)

Składniki:


  • 420 g mąki pszennej
    20 g drożdży
    0,5 szklanki mleka
    3/4 szklanki puree z dyni
    4 łyżki cukru
    2 łyżki roztopionego masła
    1 jajko

    mleko zagęszczone do posmarowania

    kruszonka:

    30 g tartych orzechów włoskich
    25 g brązowego cukru
    20 g mąki pszennej
    20 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chałka Desery Kruszonka

Dyniowa chałka z orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy do lodówki.
  • 2. Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka i odstawiamy na 10 minut.

    Do mąki dodajemy rozczyn, resztę mleka, puree z dyni, roztopione masło oraz jajko.

    Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.

    Odstawiamy do podwojenia objętości.
  • Dyniowa chałka z orzechową kruszonką 3. Następnie dzielimy je na 5 części i tworzymy z nich długie wałeczki.

    Zaplatamy z nich warkocz i końce podwijamy pod spód.

    Zaplecione ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do podwojenia objętości.

    Przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy je mlekiem i posypujemy kruszonką.

    Chałkę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować