300 g makaronu spaghetti,
300 g obranej dyni,
2 ząbki czosnku średniej wielkości,
125 g boczku wędzonego,
łyżka oleju,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
pieprz świeżo mielony,
sól,
2 jajka,
opakowanie serka tartego do makaronu (40 g),
1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
Sposób przygotowania przepisu:
DYNIOWA CARBONARA
1.
Czosnek drobno siekam, boczek kroję w cienkie paseczki, a dynię w małą kostkę.
Makaron gotuję w osolonej wodzie.
W międzyczasie na patelni podsmażam boczek. Kiedy się zarumieni, dodaję łyżkę oleju oraz czosnek z dynią, solę i smażę przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
Jajka roztrzepuję, dodaję do nich świeżo mielony pieprz i ser, mieszam.
Do dyni dodaję natkę, smażę przez chwilę. Następnie wrzucam odcedzony makaron i odlaną wodę, gotuję na małym ogniu 1-2 minuty do odparowania wody.
Makaron odstawiam z ognia, po chwili dodaję masę jajeczno-serową, dokładnie mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze