DYNIOWA CARBONARA

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zasmakuje wszystkim tym, którzy są miłośnikami tradycyjnej carbonary. :)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti,
    300 g obranej dyni,
    2 ząbki czosnku średniej wielkości,
    125 g boczku wędzonego,
    łyżka oleju,
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    pieprz świeżo mielony,
    sól,
    2 jajka,
    opakowanie serka tartego do makaronu (40 g),
    1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.

Dyniowa carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek drobno siekam, boczek kroję w cienkie paseczki, a dynię w małą kostkę.
    Makaron gotuję w osolonej wodzie.
    W międzyczasie na patelni podsmażam boczek. Kiedy się zarumieni, dodaję łyżkę oleju oraz czosnek z dynią, solę i smażę przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
    Jajka roztrzepuję, dodaję do nich świeżo mielony pieprz i ser, mieszam.
    Do dyni dodaję natkę, smażę przez chwilę. Następnie wrzucam odcedzony makaron i odlaną wodę, gotuję na małym ogniu 1-2 minuty do odparowania wody.
    Makaron odstawiam z ognia, po chwili dodaję masę jajeczno-serową, dokładnie mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy