Dynia z papryką w śmietanie

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bardzo smaczne i sycące danie. Może być podawane na obiad lub kolację. Kiedyś gotowałam dla całej rodziny, teraz gotuję dla siebie i 82-letniej mamy i dogadzam dzieciom i wnukom, gdy mnie odwiedzają.

Składniki:

  • ● 60 dag miąższu dyni
    ● 30 dag czerwonej papryki
    ● 1/2 łyżki masła
    ● łyżka mąki
    ● 1/2 szklanki 18-proc. śmietany
    ● cebula
    ● sól
    ● cukier
    ● łyżka posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dynia z papryką w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy
    w talarki. Paprykę myjemy, usuwamy
    gniazdo nasienne, miąższ
    kroimy w paseczki. Miąższ dyni
    kroimy w słupki.
  • 2. Paprykę z cebulą zalewamy
    1/2 litra wrzącej wody, dodajemy
    masło, sól i szczyptę cukru,
    mieszamy i dusimy na małym
    ogniu do miękkości.
  • Dynia z papryką w śmietanie 3. Do papryki z cebulą dodajemy
    pokrojoną dynię, mieszamy
    i dalej dusimy na małym ogniu
    8-10 minut. Mąkę dokładnie
    mieszamy ze śmietaną (by nie
    było grudek) i dodajemy do potrawy.
    Zagotowujemy.
  • 4. Dynię z papryką przekładamy
    do salaterki i posypujemy koperkiem.
    Podajemy na ciepło. Danie
    bądzie bardziej sycące, jeśli
    dodamy do niego 10-15 dag
    pokrojonych w plasterki parówek
    lub kiełbasy parówkowej.

Porady

● Pod koniec duszenia do dyni można dodać sok z połowy cytryny – danie będzie miało bardziej wyrazisty smak. ● Do dyni można również dodać łyżkę posiekanej natki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Papryka

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować