Dynia z jabłkiem pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Prosty deser

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *80g margaryny
    *150g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
    *70g płatków owsianych
    *60-70g cukru
    *400g dyni piżmowej
    *240g jabłek
    *20ml soku z cytryny
    *opcjonalnie paczka cukru wanilinowego

Dynia z jabłkiem pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku dynie i jabłka myjemy,obieramy i kroimy w plastry(około 1cm). Skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. Następnie z margaryny,mąki orkiszowej,płatków owsianych i cukru robimy kruszonkę.
    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną margaryną układamy plaster dyni i posypujemy go cukrem. Na posypany cukrem plaster dyni kładziemy plaster jabłka i również posypujemy go cukrem. Czynność powtarzamy z wszystkimi plastrami dyni i jabłek. Wszystko posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 min (do momentu aż dynia i jabłko będą miękkie). I gotowe ;)

    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy