Dynia w sosie czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

W sezonie dyniowym polecam dynie w sosie czosnkowym.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 średnia dynia
    2 większe ząbki czosnku
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka papryki mielonej
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    3 łyżki oliwy z oliwek
    pieprz, sól

Dynia w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Dynię umyć , oczyścić, obrać ze skórki. Pokroić w duże kawałki.Przygotować blachę o rozm. 20x32 cm. Wysmarować tłuszczem, ułożyć kawałki dyni. Czosnek obrać i rozgnieść. Oliwę i ocet wymieszać, dodać czosnek, paprykę, tymianek,sól, pieprz , wymieszać. Gotowym sosem polać dynie, wstawić do nagrzanego piekarnika , piec 20 -25 min w temperaturze 180 stopni aż dynia będzie lekko zrumieniona i miękka. Upieczoną dynię wyłożyć na talerz udekorować . Do tak przyrządzonej dyni polecam czerwone wino wytrawne.



Porady

Ocet balsamiczny można zastąpić czerwonym octem winnym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy