Dynia w słodko-kwaśnej zalewie

  • wyświetlono: 413 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tak przygotowana dynia jest słodka, a za razem dość kwaśna od octu. Doskonała do mięs i jako przekąska lub jako przystawka.

123
  • 1 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

1,5 kg. dyni bez skóry i miąższu
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
10 goździków
Dodatkowo:
słoiki
2 szklanki osolonego wrzatku

Sposób przygotowania przepisu:

Dynia w słodko-kwaśnej zalewie

  • Dynia1. Dynię kroję w kostkę, wrzucam do wrzątku , gotuje 5 minut, odcedzam. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania, dodaję dynię i gotuję do momentu, aż stanie się szklista. Nakładam do słoików, zakręcam, pasteryzuję 10 minut. Odwracam do góry dnem. Wynoszę do spiżarki, gdy wystygną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Dyniamarynata

Komentarze

Podobne przepisy

Buraczki w zalewie słodko kwaśnej

Dodane przez: bienpyt

Buraczki w zalewie słodko kwaśnej

Idealne buraczki do surówki, sałatki...

Patison w sosie słodko-kwaśnym

Dodane przez: Sorensen

Patison w zalewie słodko-kwaśnej

Patison trochę inaczej

Kolorowa papryka w słodko-kwaśnej zalewie

Dodane przez: szynszyla

Kolorowa papryka w słodko - kwaśnej zalewie

Do obiadu i na kanapki.

SAŁATKA  W ZALEWIE SŁODKO-KWAŚNEJ

Dodane przez: Aga72

SAŁATKA W ZALEWIE SŁODKO-KWAŚNEJ

sama wymyśliłam tą sałatkę jest...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Brokuł w słodko-kwaśnej zalewie

Marynowany brokuł, to jest to ,...

papryka

Dodane przez: Anitka0804

Marynowana papryka w zalewie słodko kwaśnej

Uwielbiamy marynowaną paprykę i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE