Dynia w korzennej marynacie

4.99 (185 ocen)

  • 60 min

Cała trudność w przygotowaniu dyni marynowanej tkwi w skomponowaniu smacznej marynaty i dopilnowaniu, aby dynia była jędrna i w żadnym wypadku nierozgotowana. Moja dynia marynowana jest jędrna i ma wspaniały smak

  • 60 min

Składniki:

  • dynia - 1 kg
    woda – 2,5 szklanki
    ocet 10% - 1/2 szklanki
    cukier – 1 szklanka
    laska wanilii – 1/2 szt.
    anyż – 1 gwiazdka
    goździki - 5 szt.
Wystaw ocenę:

4.99 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dynia w korzennej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę z cukrem, przyprawami i octem. Garnek z marynatą odstawić z ognia do całkowitego wystygnięcia, najlepiej do drugiego dnia.
  • 2. Następnego dnia marynatę ponownie zagotować. Do wrzącej marynaty wrzucić oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię. Gotować na wolnym ogniu, aż dynia zmięknie, ale nadal pozostanie jędrna.
  • 3. Gorącą dynią napełniać wcześniej wyparzone słoiki, wlać gorącą marynatę i zakręcić wieczka. Słoiki nakryć grubą warstwą ręczników kuchennych i odstawić do wystygnięcia.
  • 4. Następnie sprawdzić czy słoiki się zamknęły i odstawić do piwnicy.

Porady

*ja goździków, wanilii i anyżu nie wkładałam do słoiczków, ale można to zrobić, jednak zabarwią one dynię na nieco ciemniejszy kolor

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować