Dynia w cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam dynię, dlatego staram się przygotowywać ją na różne sposoby.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g dyni hokkaido,
    3 jajka,
    3 łyżki mleka,
    3 łyżki sera żółtego,
    sól,
    pieprz,
    gałka muszkatołowa.

Dynia w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy w plastry i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut. Studzimy, obieramy ze skóry i kroimy w grubszą kostkę.Jajka miksujemy z mlekiem, dodajemy starty na tarce o dużych oczkach ser żółty i wszystko mieszamy z kostkami dyni. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do natłuszczonej masłem foremki o średnicy 20 cm wykładamy masę dyniową i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy