Dynia słodko–kwaśna

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem na emeryturze. Gotuję, piekę ciasta i robię przetwory. Przepis dostałam od mojej teściowej ponad 30 lat temu, która z kolei otrzymała go od swojej mamy.

Składniki:

  • ● 1 dynia
    ● 2 szklanki wody
    ● 2 szklanki cukru
    ● 1 l octu 10-proc.
    ● kilka goździków
    ● kawałki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Dynia słodko–kwaśna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dynia słodko–kwaśna 1. Dynię przekrawamy, oczyszczamy
    z pestek i włókien.
    Obieramy ze skórki. Wykrawamy
    specjalną łyżeczką kulki
    (łyżka do kupienia w marketach)
    lub kroimy w niewielką
    kostkę. Kulki (lub kostki) dyni
    wkładamy do miseczki i zalewamy
    octem tak, by były całkowicie
    przykryte, po czym
    odstawiamy na 24 godziny. Po
    namoczeniu dokładnie osączamy
    na sicie.
  • Dynia słodko–kwaśna 2. Gotujemy syrop z wody, cukru, goździków i cynamonu, po
    czym dodajemy kawałki dyni,
    tak by swobodnie pływały
    w syropie. Gotujemy 15-20 minut,
    aż dynia będzie szklista.
  • Dynia słodko–kwaśna 3. Dynię wkładamy do wyparzonych
    słoików i zalewamy
    gorącym syropem. Słoiki pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować