Jestem na emeryturze. Gotuję, piekę ciasta i robię przetwory. Przepis dostałam od mojej teściowej ponad 30 lat temu, która z kolei otrzymała go od swojej mamy.
Składniki:
● 1 dynia
● 2 szklanki wody
● 2 szklanki cukru
● 1 l octu 10-proc.
● kilka goździków
● kawałki cynamonu
Dynia słodko–kwaśna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię przekrawamy, oczyszczamy
z pestek i włókien.
Obieramy ze skórki. Wykrawamy
specjalną łyżeczką kulki
(łyżka do kupienia w marketach)
lub kroimy w niewielką
kostkę. Kulki (lub kostki) dyni
wkładamy do miseczki i zalewamy
octem tak, by były całkowicie
przykryte, po czym
odstawiamy na 24 godziny. Po
namoczeniu dokładnie osączamy
na sicie.
2.Gotujemy syrop z wody, cukru, goździków i cynamonu, po
czym dodajemy kawałki dyni,
tak by swobodnie pływały
w syropie. Gotujemy 15-20 minut,
aż dynia będzie szklista.
3.Dynię wkładamy do wyparzonych
słoików i zalewamy
gorącym syropem. Słoiki pasteryzujemy.
Komentarze