Dynia po hindusku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczny deser pachnący Indiami.

  • 60 min

Składniki:

  • Pół kilograma dyni
    1 szklanka cukru
    2/3 szklanki mleka
    4 łyżki masła
    10 dag rodzynek
    10 dag płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    tłuszcz do formy
    szczypta soli
    odrobina wody

Dynia po hindusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy, pozbawiamy nasion, i włókien. Miąższ kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z odrobiną wody i rozgotowujemy na papkę. Dodajemy cukier, sól, mleko i masło. Całość dusimy około 15 minut, mieszając aby się nie przypaliło. Gotową masę zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki migdałowe lub orzechy, rodzynki i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Zapiekamy około 20 minut w 190 stopniach. Podajemy lekko przestudzone z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.

Porady

Deser równie dobrze smakuje na zimno podany z gałką lodów waniliowych lub bakaliowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy