Pół kilograma dyni
1 szklanka cukru
2/3 szklanki mleka
4 łyżki masła
10 dag rodzynek
10 dag płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
tłuszcz do formy
szczypta soli
odrobina wody
Dynia po hindusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy, pozbawiamy nasion, i włókien. Miąższ kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z odrobiną wody i rozgotowujemy na papkę. Dodajemy cukier, sól, mleko i masło. Całość dusimy około 15 minut, mieszając aby się nie przypaliło. Gotową masę zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki migdałowe lub orzechy, rodzynki i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Zapiekamy około 20 minut w 190 stopniach. Podajemy lekko przestudzone z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Porady
Deser równie dobrze smakuje na zimno podany z gałką lodów waniliowych lub bakaliowych.
Komentarze