Dynia na słodko

0 (0 ocen)

  • 25 godz.

Dynia znika prosto ze słoika, choć świetnie komponuje się też w różnych sałatkach i deserach!

  • 25 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg dyni
    1,5 l wody
    2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
    1/2 kg cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżka miodu
    po kilka kropel ekstraktu: waniliowego i pomarańczowego
    goździki (1 sztuka około pół litrowy słoik)

Dynia na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną dynię pokroić w kostkę i umieścić w większym garnuszku.
  • 2. Wodę zagotować z kwaskiem cytrynowym i przelać do dyni.
  • 3. Całość odstawić na 24 h, a następnie odcedzić.
  • 4. Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy, miód i po kilka kropel ekstraktów.
    Wszystko razem zagotować i pozostawić do ostygnięcia.
  • 5. Dynię włożyć do słoików, do każdego z nich wrzucić 1 goździka i zalać zimną zalewą.
  • 6. Pasteryzować około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy