Dynia marynowana

0 (0 ocen)

  • Średni

Idealna do sałatek i jako przekąska.

  • Średni

Składniki:

  • - dynia: 0.5 kilograma
    - woda: 4 szklanki
    - ocet spirytusowy: 0.75 szklanki
    - sól (czubata): 1 łyżka
    - gorczyca: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 łyżeczka

Dynia marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną dynię kroimy w małe cząstki. Wodę, ocet, cukier i sól zagotowujemy.
  • 2. Wkładamy pokrojoną dynię do słoika, dla dekoracji dodajemy gorczycę i pieprz. Zalewamy zagotowaną mieszanką. Zakręcamy słoik.
  • 3. Pasteryzacja: do dużego garnka wkładamy dobrze zakręcone słoiki z dynią i ręcznik lub ścierkę (by podczas gotowana słoiki nie obijały się o siebie). Zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy