Dynia marynowana

4.5 (189 ocen)

  • 30 min

Pamiętam jak w dzieciństwie razem z koleżanką zbierałyśmy wielkie dynie (banie),a potem jej mama ją marynowała.Jest to sezon na dynię, zrobiłam już krem z dyni a ponieważ zostało mi jej jeszcze trochę, postanowiłam ją zamarynować

  • 30 min

Składniki:


  • dynia makaronowa ok. 1 kg
    ocet spirytusowy 10 % i woda w stosunku 1:5
    cukier ¼ szkl. sól 1 łyżeczka
    goździki 5-6 szt.
    gorczyca biała ½ łyżeczki
    ziele angielskie 5-6 kulek
    liść laurowy 1 listek
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dynia marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać ze skóry, oczyścić, pokroić w kostkę
  • 2. wodę zagotować z octem, dodać cukier i goździki i pogotować około 4 minut
  • 3. dodać dynię, gotować około 5 minut
  • 4. w wyparzone i osuszone wcześniej słoiki układać kostki dyni ciasno koło siebie, zalać gorącą zalewą.
  • image-0uoanxw 5. słoik dokładnie zakręcić, wytartym do sucha wieczkiem i postawić na wieczku, najlepiej na całą noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować