Dynia marynowana

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni śląskiej

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dojrzała twarda dynia, obrana i pokrajana w kostkę: 1 sztuka
    - woda: 2 szklanki
    - ocet 6 procentowy: 1 szklanka
    - sól do smaku: 1 dekagram
    - cukier: 5 dekagramów
    - kilka goździków: 1 szczypta
    - kawałek laski cynamonowej: 1 sztuka
    - kilka listków estragonu lub rozmarynu: 1 szczypta

Dynia marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię wrzucić na 5 minut do wrzącej wody, osączyć i oziębić na sicie. Układać do słoi. Przygotować zalewę: wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem listków estragonu lub rozmarynu. Zagotować, wrzącą ostrożnie zalewać dynie w słoikach, do każdego dodać parę listków estragonu lub rozmarynu. Zamknąć zakrętkami i pasteryzować w temperaturze 85 stopni przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy