Dynia makaronowa z pieczarkami i cheddarem

4.5 (145 ocen)

Spaghetti bez makaronu, jak to możliwe? Ależ tak, wystarczy użyć dyni makaronowej :)

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oleju
    30 dag pieczarek
    kilka łyżek startego sera cheddar
    gruby szczypior z dymki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Dynia makaronowa z pieczarkami i cheddarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ugotowana dynia makaronowa 1. Dynię w całości zalać zimną wodą, gotować 40 minut, wyjąć z rondla, ostudzić.
    Przekroić wzdłuż na pół, łyżką usunąć gniazdo nasienne z pestkami, miąższ oskrobać przy pomocy widelca.
  • Dynię dodać do pieczarek 2. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki.
    Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki i smażyć do odparowania sosu.
    Dodać połowę miąższu dyni, wymieszać i smażyć razem aż się zagrzeje.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Rozłożyć na talerze, posypać startym na średnich oczkach tarki cheddarem i posiekanym szczypiorem dymki.
    Od razu podawać.

Porady

Niewykorzystaną część miąższu dyni można spokojnie przechować w lodówce do trzech dni i wykorzystać do innej potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cheddar Dymka Dynia Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować