Dynia makaronowa z boczkiem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dynia makaronowa - odkryłam ją całkiem niedawno. Jej miąższ rozpada się na włókna podobne do makaronu. Można z niej wyczarować różności. Ja postawiłam na połączenie z boczkiem i pomidorami.

  • 60 min

Składniki:


  • mała lub średnia dynia makaronowa
    boczek wędzony
    2 pomidory
    ok 4 ząbki czosnku
    ulubiony makaron (ja pomieszałam penne i cavatappi)
    sól, pieprz, odrobina curry
    olej

Dynia makaronowa z boczkiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut aż będzie można wbić w nią swobodnie nóż. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Ugotowaną dynię przecinamy wzdłuż na połowę i za pomocą widelca wydłubujemy miąższ. Dodajemy naszą dynię do boczku i pomidorów. Chwilkę dusimy. Wsypujemy ugotowany makaron. Gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy