Dynia makaronowa - odkryłam ją całkiem niedawno. Jej miąższ rozpada się na włókna podobne do makaronu. Można z niej wyczarować różności. Ja postawiłam na połączenie z boczkiem i pomidorami.
60 min
Składniki:
mała lub średnia dynia makaronowa
boczek wędzony
2 pomidory
ok 4 ząbki czosnku
ulubiony makaron (ja pomieszałam penne i cavatappi)
sól, pieprz, odrobina curry
olej
Dynia makaronowa z boczkiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut aż będzie można wbić w nią swobodnie nóż. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Ugotowaną dynię przecinamy wzdłuż na połowę i za pomocą widelca wydłubujemy miąższ. Dodajemy naszą dynię do boczku i pomidorów. Chwilkę dusimy. Wsypujemy ugotowany makaron. Gotowe!
Komentarze