Gęsty i aromatyczny sos pomidorowy z mięsem, czyli taki, który podajemy z makaronem spaghetti. U mnie zamiast makaronu, dynia, której miąższ przypomina niteczki. Tradycyjne danie w zupełnie nowej i jakiej smacznej odsłonie. Polecam ;)
60 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
1 dynia makaronowa
100 g sera typu feta
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2- 4 łyżki tartego parmezanu
oregano
bazylia
papryka słodka mielona
pieprz czarny mielony
sól
olej rzepakowy
Dynia makaronowa po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawić. Chwilę dusić, a kiedy sos zgęstnieje odstawić do przestudzenia.
Dynię przekroić na dwie równe połówki, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Rozciętą część skropić olejem rzepakowym, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 – 40 min. W trakcie pieczenia można sprawdzić widelcem, czy jest już miękka.
Za pomocą widelca wyskrobać miąższ dyni zachowując skorupy ze skórki.
2.Dyniowe niteczki wymieszać z sosem bolońskim dodając również starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszać i wypełnić dyniowe miseczki. Na wierzch wcisnąć ser pokrojony w kostki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekać przez około 20 minut. Można podawać jako samodzielne danie. Smacznego :)
Komentarze