Dynia makaronowa po bolońsku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Gęsty i aromatyczny sos pomidorowy z mięsem, czyli taki, który podajemy z makaronem spaghetti. U mnie zamiast makaronu, dynia, której miąższ przypomina niteczki. Tradycyjne danie w zupełnie nowej i jakiej smacznej odsłonie. Polecam ;)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa
    100 g sera typu feta
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2- 4 łyżki tartego parmezanu
    oregano
    bazylia
    papryka słodka mielona
    pieprz czarny mielony
    sól
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dynia makaronowa po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynia makaronowa 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawić. Chwilę dusić, a kiedy sos zgęstnieje odstawić do przestudzenia.

    Dynię przekroić na dwie równe połówki, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Rozciętą część skropić olejem rzepakowym, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 – 40 min. W trakcie pieczenia można sprawdzić widelcem, czy jest już miękka.

    Za pomocą widelca wyskrobać miąższ dyni zachowując skorupy ze skórki.
  • farsz 2. Dyniowe niteczki wymieszać z sosem bolońskim dodając również starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszać i wypełnić dyniowe miseczki. Na wierzch wcisnąć ser pokrojony w kostki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekać przez około 20 minut. Można podawać jako samodzielne danie. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować