1 dynia hokkaido
300 g mięsa mielonego
pół cebuli
3 ząbki czosnku
4 kromki chleba ok 75g
100 g sera żółtego (twardego)
szczypta mięty
szczypta lubczyku
szczypta oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy tureckiej lub innej do mięs
mleko do namoczenia chleba
Dynia hokkaido z nadzieniem chlebowo mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię umyć, odciąć korzonek tworząc przykrywkę. Wyciąć miąższ by dostać się do gniazda nasiennego. Wyjąć przy pomocy łyżki wszystkie ziarna i oczyścić wnętrze.
Mięso włożyć do miseczki, dodać przyprawy, starty ser, posiekaną cebulę i czosnek. Troszkę miąższu dyni który uzyskaliśmy przy wycinaniu również zetrzeć na tarce. Chleb namoczyć przez chwilę w mleku i nie odciskać. Ugnieść dobrze mięsno chlebową masę i nadziać dynię do pełna. Przykryć pokryweczką z korzonkiem, następnie całą dynię nasmarować oliwą i zawinąć w folię aluminiową.
Wstawić do brytfanki , wlać ok 3/4 szkl (200ml) wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 t na ok godzinę. Po tym czasie odkryć dynię z folii i przyrumienić ją włączając dodatkowo termoobieg.
porada: gdyby po rozkrojeniu nadzienie bylo lekko surowe można podpiec przez chwilę ćwiartki dyni. wtedy smakują jeszcze lepiej.
Podawać z chutneyem, ajwarem lub innym sosem
Komentarze