Dynia hokkaido z nadzieniem chlebowo mięsnym

0 (0 ocen)

  • 60 min

póki jeszcze sezon dyniowy trwa

  • 60 min

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
    300 g mięsa mielonego
    pół cebuli
    3 ząbki czosnku
    4 kromki chleba ok 75g
    100 g sera żółtego (twardego)
    szczypta mięty
    szczypta lubczyku
    szczypta oregano
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka przyprawy tureckiej lub innej do mięs
    mleko do namoczenia chleba

Dynia hokkaido z nadzieniem chlebowo mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyć, odciąć korzonek tworząc przykrywkę. Wyciąć miąższ by dostać się do gniazda nasiennego. Wyjąć przy pomocy łyżki wszystkie ziarna i oczyścić wnętrze.
    Mięso włożyć do miseczki, dodać przyprawy, starty ser, posiekaną cebulę i czosnek. Troszkę miąższu dyni który uzyskaliśmy przy wycinaniu również zetrzeć na tarce. Chleb namoczyć przez chwilę w mleku i nie odciskać. Ugnieść dobrze mięsno chlebową masę i nadziać dynię do pełna. Przykryć pokryweczką z korzonkiem, następnie całą dynię nasmarować oliwą i zawinąć w folię aluminiową.
    Wstawić do brytfanki , wlać ok 3/4 szkl (200ml) wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 t na ok godzinę. Po tym czasie odkryć dynię z folii i przyrumienić ją włączając dodatkowo termoobieg.

    porada: gdyby po rozkrojeniu nadzienie bylo lekko surowe można podpiec przez chwilę ćwiartki dyni. wtedy smakują jeszcze lepiej.
    Podawać z chutneyem, ajwarem lub innym sosem

Komentarze

Podobne przepisy