Podstawowa baza-makaron jest wspaniała ale ja poszłam dalej i połączyłam smaki dwóch serków pesto z rukolą i pomidory z bazylią całość zapieczona w sosie pomidorowym,z nutą cheddara i wyszło pyszne niebanalne danie obiadowe...
60 min
Składniki:
9 płatów lasagne
125 g serka kremowego z pesto i rukolą
125 g serka z pomidorami i bazylią
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 młoda cukinia
50 g sera cheddar
zioła włoskie do smaku
czubrica zielona do smaku
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
Sos pomidorowy:
500 g pomidorów w puszce bez skórki
3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
1 cebula
sól do smaku
pieprz do smaku
świeże oregano
Dwu smakowe makaronowe roladki w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron lasagne gotować około 6 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy,odcedzić przelać zimną wodą ułożyć każdy płat osobno.
Przeciąć wzdłuż na połowę.
2.Cukinię umyć pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry ułożyć na na płatach lasagne.Serek z rukolą wymieszać z pokrojoną w kosteczkę papryką zieloną doprawić szczyptą czubricy do smaku, wymieszać.
Serek z pomidorami wymieszać z pokrojoną czerwoną papryką doprawić do smaku ziołami włoskimi.
3.Tak przygotowane nadzienie rozsmarowywać na paskach makaronu -na przemian zawijać roladki.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym niewielką ilością oliwy.
4.Sos pomidorowy:
Czosnek i cebulę obrać posiekać drobno zeszklić w rondelku na oliwie po chwili dodać pomidory w puszce i całość dusić około 10 minut po czym wylać na ułożone roladki,posypać płatkami sera cheddar oraz świeżym oregano, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c całość zapiekać 20 minut.
Podawać od razu po przyrządzeniu, gorące.
Komentarze