Dwukolorowy torcik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody i odstaw do stężenia. Serki mascarpone i jogurty zmiksuj z cukrem pudrem.
2.Masę podziel na dwie części. Połowę żelatyny zalej niewielką ilością wodą, a kiedy spęcznieje rozpuść i połącz z połową masy serowo- jogurtowej. Dodaj roztopioną, jedną czekoladę i wymieszaj na gładką masę. Całość wylej na dno tortownicy ( o śr.22cm) wyłożonej biszkoptami i odstaw do stężenia.
3.Truskawki pozbaw szypułek, umyj, pokrój na mniejsze części. Połowę z nich rozłóż na masie czekoladowej, zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. Kiedy galaretka zastygnie przygotuj białą warstwę serową: pozostałą część serowej masy zmiksuj z żelatyną postępując jak poprzednio. Gotową masę przełóż na truskawki z galaretką, ponownie wstaw do lodówki do stężenia. Następnie wyłóż pozostałe truskawki i udekoruj stopioną drugą czekoladą. Schładzaj co najmniej 2 godziny.
Porady
* podczas takiego upału jak dziś, sernik z poszczególnymi warstwami wkładałam do zamrażalnika- to zdecydowanie przyspieszyło proces tężenia galaretek i mas
Komentarze