Delikatne, lekkie ciasto którego przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu, a efekt będzie bardzo zadowalający ;) Polecam wszystkim którzy jeszcze nie maja pomysłu co upiec na ten weekend !
Składniki:
Składniki na tortownice o śred. 24
2 jogurty po 400 ml ( razem 800ml )
4 jajka
1 duża gruszka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 budyń czekoladowy bez cukru
3/4 szkl cukru + 1 łyżka waniliowego
Paczka biszkoptów okrągłych
1/2 szkl oleju
Dwukolorowy sernik z jogurtów greckich z dodatkiem gruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę i utrwalamy cukrem.
2.Tymi samymi trzepaczkami od miksera ubijamy żółtka.
Do ubitych żółtek dodajemy olej i jogurty. Mieszamy na najniższych obrotach.
3.Masę dzielimy na dwa, do jednej dodajemy budyń czekoladowy i jedną czubata łyżeczkę kakao, a do drugiej budyń waniliowy. Następnie dodajemy po równo ubita pianę z białek.
4.Mieszamy delikatnie. Wylewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami najpierw masę ciemną, na nią układamy pokrojoną w półksiężyce gruszki, następnie na nie wylewamy masę jasną.
5.Pieczemy 1 godz. w 180 stop. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub jak w moim przypadku gorzkim kakao.
Smacznego !!!
Komentarze