Dwukolorowy sernik z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: herbatniki drobno pokruszyć (ciastka można włożyć do woreczka i "rozprasować wałkiem"). Wymieszać z roztopionym, ostudzonym masłem. Masę docisnąć na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o wym.22 cm. Odstawić do lodówki.
2.Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru na puszystą masę. Dodać łyżkami ser i serek mascarpone. Następnie połączyć z proszkiem budyniowym i aromatem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą twarogową.
3.Gruszki obrać, przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne i gotować przez ok.15 minut z łyżką cukru. Osączyć, ostudzić.
4.Masę twarogową podzielić na dwie części. Do jednej dodać przesiane kakao, połączyć. Masę białą wyłożyć na ciasteczkowym spodzie. Na masie rozłożyć gruszki i przykryć kakaową warstwą sera, wyrównać. Sernik piec 60 - 70 minut w 160 st.
5.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę. Polewą rozsmarować sernik i posypać serduszkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki -sernik najlepiej smakuje schłodzony.
Komentarze