Dwukolorowy sernik na zimno Roberta

4.5 (168 ocen)

  • 5 godz.

Ciasto to wymyśliłem, kiedy rodzinę naszła ochota na ciasto bez pieczenia. Poszedłem na zakupy i kupiłem składniki potrzebne do sernika na zimno a także parę innych dodatków. Robiąc to ciasto zacząłem improwizować. Dodałem do niego pokrojone w kostkę galaretki. Dodało to ciekawego smaku.

  • 5 godz.

Składniki:

  • spód:

    250g herbatników
    125g masła

    Ciasto:

    800g truskawkowego serka homogenizowanego
    800g waniliowego serka homogenizowanego
    2 galaretki tężejące w 30 minut Delecta
    po 4-5 łyżeczek żelatyny na każdy rodzaj serka

    Wierzch:

    ulubione owoce – 30-40szt.
    2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dwukolorowy sernik na zimno roberta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dwie galaretki wiśniowe lub truskawkowe rozpuścić w 700ml wody.
    2. Dwie galaretki tężejące w 30 minut rozpuścić wg.opakowania
    3. 250g herbatników rozkruszyć.
    4. Rozpuścić 125g masła w rondelku.
    5. Herbatniki i rozpuszczone masło połączyć ze sobą (ciastka powinny się sklejać podczas przygniatania dłonią)
    6. Ciasteczka wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm
    7. Cztery lub pięć łyżeczek żelatyny namoczyć w 1/3 szklanki wody, aby napęczniała.
    8. Po pięciu minutach rozpuścić w garnuszku.
    9. Po rozpuszczeniu dodać do żelatyny 3 łyżki serka truskawkowego, aby
    z masy nie zrobiła się klucha.
    10. Do serka należy dodać pokrojoną w kostkę jedną galaretkę szybko tężejącą.
    11. Serek truskawkowy wyłożyć na ciasteczkowy spód.
    12. Ciasto włożyć do lodówki aby się schłodziło.
    13. Identycznie należy postąpić z serkiem waniliowym tj. wymieszać
    z żelatyną, dodać pokrojonej w kostkę galaretki szybko tężejącej.
    14. Serek waniliowy wyłożyć na truskawkową masę.
    15. Ponownie schłodzić.
    16. Kiedy galaretka truskawkowa lub wiśniowa zetnie się,należy wyłożyć ulubione owoce na masie waniliowej i wylać tężejącą galaretkę.
    17. Ciasto powinno leżeć w lodówce przez 3-4 godziny a najlepiej całą noc.
    18. SMACZNEGO!

Porady

najlepiej ciasto smakuje po spędzeniu nocy w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować