Dwukolorowy sernik czekoladowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD:
Ciastka Oreo miksujemy na gładką masę. Łączymy z rozpuszczonym mlekiem. Okrągły rant ustawiamy na paterze do ciasta, na środek wykładamy masę z Oreo, wygładzamy i chłodzimy przez min. 1 godzinę.
2.Białą i gorzką czekoladę rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej, odstawiamy, by nieco przestygły.
Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy by napęczniała.
3.Ser miksujemy z cukrami, aż do ich całkowitego rozpuszczenia.
Żelatynę wkładamy na 10 sekund do mikrofalówki, mieszamy. Dodajemy do masy sera. Masę twarogową dzielimy na dwie części. Do jednej części wlewamy białą czekoladę, mieszamy do całkowitego połączenia się składników i od razu wylewamy na spód z ciastek OREO.
Sernik wkładamy na ok. 5 min. do zamrażarki (lub 20 minut do lodówki).
4.Gorzką czekoladę łączymy z pozostałą masą twarogową, wylewamy na białą masę w rancie. Całość chłodzimy około 1 godziny.
5.Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wylewamy na wierzch sernika. Rozprowadzamy, a wzory na czekoladzie tworzymy za pomocą widelca. Ozdabiamy kawałkami białej czekolady oraz biszkoptami.
Porady
Sernik jest bardzo słodki i czekoladowy - ja podałam moim dzieciom na dodatkowym talerzyku z malinkami.
Komentarze